nanneSpelningar tre dagar i veckan, eget radioprogram och ideellt arbete med barn och ungdomar. Allt går av farten för en av Sveriges mest folkkära artister. I sommar lovar Nanne Grönvall att ta med tempot till Göteborg – och rocka loss Flunsåsparken.
– Jag far och flackar och är ute och giggar ungefär tre gånger i veckan, säger Nanne Grönvall när jag når henne på telefon just som hon landat med flyget i Stockholm.

När det kommer till att underhålla i folkparker finns det knappt någon svensk artist med större erfarenhet än henne.
– På 80-talet var det bara det som gällde men under 90-talet blev det populärt att varje stad skulle ha någon slags stadsfest. Det blev en tuff konkurrens eftersom många folkparker ligger långt utanför stan. Men de verkar komma tillbaka, jag hoppas det, säger hon och fortsätter:
– Varje spelning har sin charm. Det spelar ingen roll om det är inomhus, utomhus, för 500 personer eller 5000. Jag kan sakna folkparkerna, det finns något unikt med dem. Förra året släppte hon skivan My Rock Favourites, ett samlingsalbum med covers av flera rockklassiker. Ett smakprov från den är något publiken kan förvänta sig under hennes uppträdande i Flunsåsparken.
– Jag kommer absolut spela låtar därifrån, varvat med mina egna. Generellt blir det väldigt rockigt när jag spelar live. Mina egna låtar, ”Avundsjuk” och ”Kom och håll om mig” till exempel, blir väldigt rockiga i livetappning.

PARALLELLT MED ALLA spelningar har hon också sitt eget radioprogram, ”Nanne i P4”, som sänds varje fredagseftermiddag.
– Det är lite annorlunda jämfört med att vara ute och spela. Då har jag min repertoar med låtar som jag kör, i radion ska jag sända ett nytt program varje vecka. Därför har jag bromsat upp lite på giggandet för att hitta tid till att komma på nya ämnen, gäster och andra upptåg i radioprogrammet.
I sommar kommer Nanne Grönvall även höras som festivalreporter i P4, och ska sända från Sweden Rock. Det gjorde hon även förra året och då fick hon en exklusiv intervju med hårdrockslegenden Ozzy Osbourne.
– Han var fantastisk! Jag har ingen aning varför just jag fick intervjun, kanske för att jag också är artist.

Till hösten ska hon göra ett uppehåll från musiken för att kunna satsa helhjärtat på sin ideella stiftelse, Nanne Foundation, som arbetar för barn och ungdomar som har det tufft hemma och i skolan.
– Jag är oerhört engagerad i barn och ungdomars situationer, framförallt de senaste åren. Det är ett tufft klimat för dem idag.

Text: Peter Pierrou
Foto: Caroline Roosmark