Varför avsluta sommaren i Flunsan med en stjärna om man kan göra det med tre? Under finalkvällen den 11 september gästas Flunsåsparken av inga mindre än Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson.

barbro-siw-ann-louise

Hur löd det gamla ordspråket nu igen… ”Tre stjärnor är bättre än en”? eller ”Ju fler stjärnor desto bättre finalkväll”? Hur som helst så är det inte för intet som sommaren i Flunsåsparken åter igen kommer att avslutas av trion som 2007 slog publikrekord i Göteborgs mesta folkpark.
– Det är det perfekta stället att få uppträda tillsammans på. Det är alltid en underbar stämning och fantastisk publik, säger Barbro ”Lill-Babs” Svensson om finalkvällen. Och hon får medhåll från både Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson.
– Oja, det kommer bli så roligt! Det är något som vi ser mycket fram emot, säger Siw, och tillägger att det nu bara gäller att hålla tummarna för att vädret blir bra. – Folk kommer ju i alla fall även om det regnar och har med sig jackor och paraplyer, men det blir ju alltid bättre om det är sol.

UTÖVER ALLA GÅNGER de tre ”pantertanterna” har äntrat folkparksscenen tillsammans, så har samtliga även uppträtt solo i Flunsåsparken ett flertal gånger. Hur många gånger är dock svårt att säga, eftersom varken Ann-Louise, Siw eller Barbro på rak arm kan säga hur många besök det faktiskt har blivit genom åren.
– Oj, det är ju hur många som helst! Det känns helt ärligt talat som att jag är född i Flunsan, säger Barbro och skrattar. Men vad är det egentligen med den lilla folkparken på Hisingen som lockar dem tillbaka år efter år?
– Det är den vackraste folkparken i Sverige! Så är det verkligen. Den har en grönska som riktigt omfamnar en när man kommer dit. Dessutom gör Swicky ett fantastiskt jobb, säger Barbro.

Men även om damerna börjar komma upp i åren och trots att Barbro, som hon själv säger, ”har slutat i flera år nu”, så lär 30-årsjubileumet i september inte bli det sista året i Flunsan för varken Siw, Barbro eller Ann-Louise.
– Jag säger varje år att ”nu är det mitt sista år”. Men vi är fortfarande ute på den turné vi påbörjade tillsammans 1996, säger Barbro med ett leende.
– Ja, vi har så vansinnigt roligt på scen. Vi har hållit på så länge och tävlar inte med varandra om vem som ska stå längst fram eller sådär. Vi är alla lika värda för varandra. Och så länge som folk kommer och vill se oss så är det klart vi fortsätter några år till, oavsett vad Barbro säger, skrattar Ann-Louise.
Vad har folkparkerna betytt för era respektive karriärer?
– Hade inte folkparkerna funnits hade man ju aldrig lyckats få den kontakten med publiken som man fått genom åren. Både med barn, ungdomar och äldre. Spelar man bara på större scener så får man inte alls samma kontakt, svarar Barbro.
– Ja, de har betytt väldigt mycket. Men tiderna förändras och det finns ju inte så många kvar nu. Jag minns min första folkparksturné – då var jag ute från maj ända till september. Förr när man inte hade TV på samma sätt så gick man ju man ur huse för att få se en stjärna eller för att gå ut och dansa, säger Siw.

MEN TROTS ATT folkparkerna börjar bli en allt mer ovanlig syn i dagens Sverige så sjuder Flunsan av precis lika mycket liv som för 25-30 år sedan. Och samma gäller för Lill-Babs, Siw och Ann-Louise som den 11 september kommer bjuda på en fantastisk mix av både gammalt och nytt.
– Vi kommer bjuda på vårt vanliga potpurri av lite nytt, lite gammalt och lite visa. Ett brett program helt enkelt som får publiken att fråga sig: ”hur orkar dom?”, säger Ann-Louise Hansson.

Text: Madeleiene Korneliusson