Hon slog igenom för den breda publiken med dunder och brak i Melodifestivalen 2004. Men framgången placerade henne i ett musikaliskt fack som  ibland kändes fel. Nu är Shirley Clamp 100 procent sig själv – och skämtar om det.

shirley-clampAtt hon har rösten – det vet de flesta. Men när Shirley Clamp uppträder nuförtiden visar hon en sida av sig själv som är ny för allmänheten. Nämligen humor.
– Det har hänt att folk kommit fram till mig och sagt: ”Måste du sjunga så mycket, kan du inte berätta lite mer saker istället”, säger Shirley Clamp.
I flera år har hon använt tiden mellan låtarna för att berätta om anekdoter, livsreflektioner och vardagshumor, utan att lägga någon större vikt vid att det skulle vara roligt. Efter ett tag påpekade musikerna i hennes band att hon ofta var just rolig. Sedan två år tillbaka är humorn en planerad del av hennes föreställningar, som naturligtvis innehåller även stora portioner musik fortfarande.
– Jag kallar det skämtsamt för sing-up, istället för stand-up. Skratt och musik är livet.Drömmen är att utöka det ännu mer och i framtiden sy ihop en krogshow. Humorn har alltid funnits i Shirley Clamps liv, i alla fall i hennes egen värld.
– Jag har alltid tyckt att, fan vad jag är rolig. Jag är lite skruvad, säger hon skämtsamt innan hon fortsätter lite allvarligare: – Nu har jag fått bekräftelse på att jag faktiskt är rolig. Publiken skrattar.

FÖR ATT DE PRATADE partierna av hennes föreställning ska fungera fullt ut krävs en lite mindre scen. Det är viktigt att skapa en intim känsla med publiken, alla måste kunna hänga med.
– På vissa spelningar passar det inte. Vi får se hur mycket humor det blir i Flunsan, jag kommer avgöra på plats hur det fungerar med ljudet och så. Men jag hoppas det kommer fungera. Flunsans publik är helt rätt målgrupp i alla fall, säger hon och utlovar barnvänligt mellansnack.
Flunsan är verkligen hemmaplan för Shirley Clamp och stora delar av hennes familj kommer dit när hon uppträder. I år är det femte gången hon tar sig an folkparksscenen.
– Jag var 21 första gången jag uppträdde i Flunsan. Nu är jag 101, säger hon och skrattar. – Ärligt talat, jag gjorde ett av mina första gig där, i en talangtävling 1994. Det var på Flunsåsparkens scen som jag för första gången kände: ”Jag är ju en sångerska, på riktigt!”

Text: Peter Pierrou

Shirley Clamp
Familj: Sambon Daniel Ottosson och dottern Vilja, 3 år
Ålder: 39 Bor: Stockholm
Gör just nu: Spelar föreställningen ”Go’ kväll mitt namn är Shirley Clamp” som består av musik och vardagshumor.