Utomhusscenen Flunsåsparken fyller 30 och dansbandet Sten & Stanley 50. Dubbeljubileumet firades i går i den grönskande oasen på Hisingen. – Vilken stämning, helt fantastiskt. Det är som att komma hem, säger en lyrisk Sten Nilsson efter det bejublade uppträdandet.

sten-o-stanley_gt

Får beröm. ”Ni borde anmäla er till Körslaget”, berömmer Sten Nilsson publiken när de sjunger med i några av Sten & Stanleys mest kända låtar.

”Flunsan”, som ligger mitt i hjärtat av Hisingen, startade 1982 och har sedan dess gästats av mer än en miljon besökare. Alla sittplatserna är upptagna, några har tagit med sig egna campingstolar, några sitter på sina rullatorer. Och de som inte fått sittplats står bakom och gungar med i den medryckande musiken.

”Är här ofta” – Jag bor granne med parken, så jag är här verkligen ofta. I dag har jag dessutom lockat med mig halva släkten eftersom det är min födelsedag, säger Inger Johansson.

Jan-Erik Svensson och Ulla-Britt Stenborg är först upp med att svänga loss framför scenen. De prövar först på gruset men dansar sedan upp i gräset.
– Det gick inte att dansa i gruset, stenarna kom hela tiden in i mina sandaler, säger Ulla-Britt Stenborg, som älskar att dansa.
Jan-Erik Svensson tillhör stamgästerna i Flunsåsparken.
– Ja, jag är här varje gång de har uppträdanden, säger dansören Jan-Erik Svensson.

När Sten & Stanley spelar medley på sina mest kända låtar är publiken verkligen med på noterna och klappar händer och sjunger med och får beröm av Sten Nilsson: ”Ni borde anmäla er till ”Körslaget”, säger han.
– Jag är så förvånad över att vi efter 50 år fortfarande får sådant gensvar. Helt otroligt, säger Sten Nilsson till GT efter uppträdandet.

När Sten & Stanley besökte Flunsåsparken för två år sedan fick de lova publiken att komma tillbaka när båda firade jubileum. Och det blev ett lyckat dubbelfirande.
– Det är så fint och mysigt här. Och jag tycker det är kul att det trots allt är en relativt blandad publik. Inte bara de som följt oss genom åren utan att det verkar som om det fylls på lite underifrån, säger dansbandskungen.

Text: Anki Raun
Foto: Jan Wiriden
Saxat från GT 20/6

sten-o-stanley_64

Sten & Stanley 1964.

Sten & Stanley fyller 50

  • Hade sin första spelning 1962 i Degerfors.
  • Originalbesättningen bestod bland annat av de tre bröderna Sten, Ebbe och Per Nilsson. Varav de två förstnämnda finns kvar i bandet.
  • Har spelat in över 800 låtar på 50-talet album.
  • De har haft 65 låtar på Svensktoppen.

Flunsåsparken fyller 30

  • Startade 1982.
  • Ligger centralt på Hisingen, nära Wieselgrensplatsen.
  • Har gästats av mer än en miljon besökare.
  • Publikrekord slogs 2003 när över 7500 kom för att se Lill-Babs, Siw Malmqvist, Ann-Louise Hansson.
  • ”Flunsan” är Sveriges enda folkpark med gratis entré.